Pčelinji vosak

Pčelinji vosak

Pčelinji visak predstavlja složenu mešavinu koja sadrži preko 300 materija.

Poseduje antimikrobno i regenerativno dejstvo - koristi se za spravljanje obloga za zarastanje rana.

Vosak je proizvod voštanih žlezda pčela radilica. Služi kao materijal za izgradnju saća i pokriva hitinski omotač pčele da bi ga sačuvao od vlage. Vosak u voštanoj žlezdi koja se nalazi na trbuhu pčele, je u tečnom stanju, pri izlasku iz voštane cevčice i dodiru sa vazduhom vosak se stvrdnjava u vidu providnih belih pločica.

U trenutku izgradnje saća uvek je bele boje-sadrži 100% voska koja polako prelazi u krem boju. Žuto saće sadrži oko 75% voska, tamno-mrko oko 60%, a neprozirno oko 40%. Promena boje izazvana je prisustvom primesa cvetnog praha, propolisa. Pčele proizvode vosak kada ima dovoljno meda i cvetnog praha. Ako se hrane šećernim sirupom i u njihovom meniju nedostaje cvetni prah, one ne luče vosak.

U trenutku izgradnje saća uvek je bele boje-sadrži 100% voska koja polako prelazi u krem boju. Žuto saće sadrži oko 75% voska, tamno-mrko oko 60%, a neprozirno oko 40%. Promena boje izazvana je prisustvom primesa cvetnog praha, propolisa. Pčele proizvode vosak kada ima dovoljno meda i cvetnog praha. Ako se hrane šećernim sirupom i u njihovom meniju nedostaje cvetni prah, one ne luče vosak.

Pčelinji vosak sadrži 11-17% ugljikovodika, 70-75% estera, 12-15% organskih masnih kiselina, 0,1-2,5% vode, karotenoide, aromatske i mineralne supstance i strane primjese (polen, propolis, delove pčela ).

Vosak se ne tretira kao hrana, već kao lek i kozmetičko sredstvo.

Još u stara vremena vosak se koristio u medicinske i kozmetičke svrhe.


Osobine voska

Sposobnost da pri zagrevanju prima veliku količinu toplote , pri stavljanju na bolesno mesto postiže se poboljšanje cirkulacije krvi u tretiranoj zoni i bolja ishrana oštećenog tkiva, I adsorbcija toksičnih elemenata.

- protivupalni efekat pčelinjeg voska,

- poseduje antibiotičko dejstvo,

- ima regenerativno dejstvo u odnosu na oštećene ćelije i tkiva u tretiranoj oblasti,

- omekšava kožu, koja postaju meka i glatka, uklanja bore zbog toga je zauzeo važno mesto u kozmetici,

-koristi za lečenje rana ,jačanje desni i poboljšane varenja.


Voštani poklopci

Otklapanjem ćelija saća pre vrcanja meda dobijaju se voštani poklopci. Ako je saće devičansko (iz koga se nisu legle mlade pčele), tada je to najkvalitetniji pčelinji vosak i zajedno sa medom ovi poklopcii imaju veoma lekovita svojstva, idealni su za jačanje imuniteta.

Voštani poklopci se savetuju u lečenju:

- Sinusa, komadić saća (veličine gume za žvakanje) uzimati četiri do šest puta u razmacima od po jednog sata, u toku dana, žvakati oko 10 do 15 minuta, pa ostatak izbaciti. Obložiti sinuse blago zagrijanim voskom i ostaviti da tako stoji preko noći. Terapija traje sedam dana.
- Polenske kijavice, (smatra da se alergija na polen može lako izlečiti, posebno kada se koriste voštani poklopčići sa lokalnim medom).
- Astme, na svaki sat u toku dana, po 15 minuta, žvakati 1/2 kašičice medno-voštanih poklopaca.
- Faringitisa, (žvakanje tamnijeg saća bez meda, daje dobre rezultate u slučaju prehlada. Dokazano je da čak i voštani delovi propolisa imaju antivirusna dejstva. Starije saće između ostalih sastojaka sadrži i dobar deo propolisa. Razlog tome je aktivnost pčela koje premazuju ćelije saća propolisom uvek pre skladištenja meda ili polena u njega. Što je saće starije, više puta je premazivano tankim slojem propolisa.
- Tonititisa
- Čišćenje zuba od kamenca i jačanje desni( veoma su popularni sastojak poznate američke medene žvalaće gume čija je uloga da podstakne lučenje pljuvačnih žlezda i mehanički čisti zube od naslaga i kamenca).
- Lečenje čira na želucu
- Laringitisa

Žvaću se voštani poklopčići u količini od polovine do jedne kašičice 3 - 4x dnevno. Lekovoitost voštanih poklopca sa medom proizilazi iz same činjenice da oni sadrže u najvećoj koncentraciji dragocene supstance i iz meda i iz voska.

Vosak je koristan i skup pčelinji proizvod zbog čega je često predmet falsifikovanja koje oštećuje njegovu industrijsku i farmakološku vrednost. Najčešće se kao falsifikati voska koriste stearin, parafin, cerazin, životinjska i biljna ulja, ređe skrob, gips i glina, koji se lako otkrivaju jer su nerastvorljivi u rastvaračima voska i brzo se talože.

« Matični mleč Pčelinji otrov »