Med

Med

Med poseduje antimikrobna, antimikotična, antioksidativna svojstva koja potiču od polifenola u medu. 2004. godine je zvanično dokazano da je med activator imunog sistema, poseduje antianemična i antisklerotična svojstva.

U saradnji sa prirodom pcela nam nudi zdravlje. U svakoj kočnici koja predstavlja prirodnu laboratoriju pčela pravi remek dela prirode. Pčelinji proizvodi predstavljaju pravo bogatstvo prirodnih šećera, vitamina, minerala, esencijalnih amino kiselina, enzima, belancevina, etericnih ulja, biljnih antibiotika, hormona.


Med - hrana i lek

Med predstavlja zlato prirode i zaboravljeno blago istorije. To je najjeftinije zdravlje koje možete danas kupiti. Reč je o slatkoj sirupastoj aromatičnoj materiji nastaloj sakupljanjem cvetnog i vancvetnog nektara. Pčela nektaru dodaje enzime koji složene šećere razgradjuju do prostih pri čemu se gubi veći deo vode. Dobijeni nektar deponuje se u ćelije saća gde sazreva u med. Vancvetni nektar sakuplja se sa četinara, služi za dobijanje MEDLJIKE meda jako tamne boje zbog visokog sadržaja mineralnih materija.


Fizička svojstva

Sveži med je gusta polutečna masa koja postepeno kristališe. Brzina kristalizacije zavisi od odnosa šećera glukoze i fruktoze u njemu i temperature na kojoj se med čuva. Med sa većim % glikoze brže kristališe, sa većim sadržajem fruktoze sporije. Kvalitet kristalisanog I nekristalisanog meda je potpuno isti. Med je higroskopna materija, upija vlagu, čuvati ga u staklenoj ambalaži van svetlosti i visoke temperature.


Sastav meda

Med je bogat ugljenim hidratima, najviše prostim šećerima (75-85%), brojnim enzimima, vitaminima, mineralima, eteričnim uljima, esencijalnim amino kiselinama. Sadržaj masti i belančevina je mali ali su i ove količine važne za pravilan razvoj dece. Prisustvo biljnih antibiotika fitoncida med svrstava u prirodne antibiotike. Antimikrobna svojstva se gube ako se med stavlja u vrelo mleko ili čaj.


Pravilo za korišćenje meda

Med se uzima drvenom ili plastičnom kašikom i rastvara u čaši mlake vode i koristi ½ sata pre jela. Najgori način uzimanja kada se uzme kašikom proguta a zatim popije voda. Med ima veliku specifičnu težinu padne na dno želuca, pošto je higroskopan oduzima vodu sluzokoži i oštećuje. Takvim načinom uzimanja od prisutnih šećera dobijamo samo kalorije i ništa više.

Savetuje se da se med rastvara u vodi, dodaje voćnom soku čaju, mleku, tada se maksimalno koriste njegova lekovita svojstva. Temperatura tečnosti ne viša od 37stepeni Celzijusa, u protivnom med gubi antimikrobna svojstva. Ako se detetu da med sa kašičicom ne sme biti metalna jer u dodiru sa metalom stradaju enzimi meda. Dr.Lutinger –pedijatar iz Njujorka savetuje korišćenje meda kod dece na prirodnoj i veštačkoj ishrani jer med poboljšava varenje, uništava patogenu floru u crevima (zaustavlja dijareju), sprečava nadimanje u crevima i pojavu grčeva, prekida povraćanje, deluje kao blagi laksativ (otklanja zatvor). Med deluje kao probiotik i stimuliše bakterije organa za varenje. Poznata je činjenica da crevna mikroflora ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja.Korisna mikroflora smanjuje štetne bakterije u crevima. Med povećava broj mlečnih bakterija (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Bifidus bakterija). Ove barterije rastu u crevima svake osobe i proizvode metabolite koji inhibiraju rast patogenih bakterija.

Još 1985.g je dokazano da je med vrlo važan u tretmanu dečijeg bakterijskog proliva.

Kod odraslih se preporučuje za lečenje stomačno crevnih oboljenja, oboljenja jetre, bubrežnih oboljenja 1gr/kg TT rastvoren u mlakoj vodi ili čaju 1/2h pre jela.


Lekovita svojstva meda

Bagremov med je proziran, kristališe sporo u vidu sitnih zrna mlečno bele boje. Važna je hrana trudnicama, doiljama i deci u svim uzrastima. Treba da bude zastupljen od začeća osobito u prva tri meseca trudnoće jer smanjuje mučninu i povraćanje i vraća raspoloženje, obogaćuje organizam trudnice dragocenim sastojcima, otklanja umor, sprečava malokrvnost. Preporučuje se deci posle navršene prve godine života, s obzirom na fiziološku nezrelost digestivnog sistema, mada u svetu postoje mišljenja da ga treba unositi od rodjenja. S obzirom na činjenicu da je 10-15% ukupne količine meda kontaminirano sporama botilizma preventivno treba sačekati. Teško je uništiti spore u medu a ne uništiti lekovita svojstva. Jedini siguran način je izlaganje meda gama zračenju. Dok se to ne bude primenjivalo kod nas ostaje da deca sa 12 meseci mogu koristiti med.

Oprezno se uvodi kod dece čiji roditelji imaju u anamnezi neke alergijske manifestacije. Dnevno se savetuje 1 gr /kg telesne težine podeljeno u 2-3 doze. U ishranu se uvodi postepeno sa ¼ kafene kašičice, dodaje voćnom soku, čaju, mleku. Sledeća nekoliko dana se dete prati. U slučaju da se javi povraćanje, promene u stolici ili svrab po koži prekinumi sa unošenjem i sačekati jedno izvesno vreme i konsultovati pedijatra. Ukoliko izostanu znaci nepodnošenja nastaviti sa unošenjem meda, svakog dana povećavati unos da bi tek sa dve nedelje prešli na punu dozu. Ako dete svakog dana unosi med jednu do dve kašičise ( sve zavisi od težine) ne bi trebalo da ima zdravstvenih problema. Ovaj unos obezbedjuje zdravlje i vitalnost, bolji razvoj i napredak kao i veću otpornost prema infekcijama.

Med od bora je crvenkaste boje, prijatnog ukusa i mirisa smole. Kristališe u vidu sitnih ktistala. Bogat je smolastim materijama, eteričnim uljima, mineralnim materijama, vitaminima, B, C, K, A. Ima izraženo antimikrobno dejstvo, antimikotično, antiprotozojno. Posebno je efikasan kod infekcija organa za disanje bronhitisa, upala sinusa, upala grla i sluzokože nosa, kod stomačno crevnih i bubrežnih obolenja.

Planinski med dobija se od nektara cvetajućih trava i žbunja vranilova trava, majčina dušica, mrtva kopriva, djurdjevak. Ima žutu boju i prirodnu aromu. Vrlo brzo kristališe u vidu sitnih i srednjih kristala. Poseduje visoka antimikrobna svojstva. Jača organizam, aktivira immune snage, pomaže napadnutim disajnim putevima, savetuje se kod stomačno crevnih i ginekoloških oboljenja.

Med od dateline ima sladak ukus, sporo kristaliže jer sadrži više fruktoze pa se preporučuje obolelim od šećerne bolesti savetuje se i obolelima od stomačno crevnih oboljenja.

Livadski med dobija se od nektara livadskog cveća (zdravac, detelina, majčina dušic, ljubičica, hoću neću. Boja varira od svetlo žute do tamno žute, ima prijatnu aromu cveća. Bogat je mineralnim materijama, enzimima, organskim kiselinama. Može da se koristi u terapijske i profilaktične svrhe. Poseduje jako antimikrobno i antigljivično dejstvo. Pomaže kod stomačno, crevnih, bubrežnih, plućnih, ginekoloških oboljenja, bolesti srca i krvnih sudova.

Med od lipe je jako kvalitetan med, zlatno žute boje, brzo kristališe u vidu sitnih kristala. Poseduje izdaženo antimikrobno i antimikotično svojstvo. Preporučuje se kod infekcija disajnih puteva, deluje ekspektorantno, protivupalno, kardiotonično. Dok traje resiratorna infekcija, bolesnik mora biti u krevetu jer lipov med divodi do preznojavanja.


Med u ulozi imunomodulatora - za povećanje otpornosti savetuje se nektarski med 1-2gr na kilogram telesne težine rastvoren u čaši vode ½h pre jela. Ako se želi direktno dejstvo na sluzokožu kod infekcija organa za disanje, koristi se kristalisani med na svaka 3h po 1/2kaf.kašičice, da se polako otapa u ustima, ubija bakterije i smiruje nadražajni kašalj.

Antioksidativno svojstvo meda - redovna upotreba meda podiže nivo antioksadativnih materija u ljudskom organizmu. Ovu aktivnost imaju sve vrste meda ali najviše med od heljde i suncokreta a zatim kod tamnih vrsta livadskog meda. Redovna upotreba smanjue rizik od nastanka bolesti izazvanih oksidativnim stresom (kardio-vaskularne bolesti, neuro-degenerativne bolesti, tumori, katarakta, diabet,rheumatoid artrit).

Medom protiv gastritisa - gastritis je praćen povećanim lučenjem želudačne kiseline i tada se med uzima 2h posle jela rastvoren u mlake vode čaši. Ako gastritis prati smanjeno lučenje hlorovodonične kiseline, med sa koristi 15 min pre jela rastvoren u čaši hladne vide. Savetuje se bagremov, med od nane, livadski, poljski. Kod upale debelog creva uzimati 1-2gr meda na kilogram telesne težine kastvorenog u 100 ml mineralne vode pre obroka 3x dnevno. Najbolji je med od nane, kestena, lavande.

Med kao probiotik - med deluje kao probiotik, stimuliše bakterije organa za varenje, povećava broj mlečnih bakterija (Lactobacilus acidofilus, Lactobacilus plantarum, Bifidus bakterija). Ove bakterije rastu u crevima i proizvode metabolite koji inhibiraju rast patogenih bakterija.

Med kod anemija-malokrvnosti - koriste se tamne sorte meda (tamna boja za bleda lica), livadski, poljski, šumski. Boja meda zavisi od količine mineralnih materija u njemu. Najbolji rezultati lečenja se dobijaju korišćenjem šumskog meda, koji sadrži 13 puta više mineralnih materija nego cvetne vrste. Terapijske doze zavise od uzrasta, težine anemije i kreću se od 1-2gr na kg telesne težine. Med se rastvara u vodi i uzima na prazan želudac sa nekoliko kapi limuna. Terapija traje od 3-6 meseci dok se ne popune depoi gvoždja.

Med pomaže srcu i krvnim sudovima - farmakološki sastav meda je razlog da se preporučuje kod oboljenja srca kao lekovito sredstvo. Med jača umorno srce. Savetuje se med od lavande, nane, bagremov, livadski, poljski 1-2 gr na kg telesne težine, podeljen u 4 doze, rastvoren u čaši mlake vode 1/2h pre jela. Dokazano je da med smanjuje nivo holesterola i triglicerida za 7% a povećava nivo korisnog HDL holesterola za 2%.

Savet

Čuvajte srce i živite zdravo, hranite se pravilno, bavite se fizičkim aktivnostima koristite med jedino na taj način zaštitićete vaše srce od opasnosti koje ga vrebaju.

« Indikacije Propolis »